Den røde hjertetråd


Jeg vil sige jer alle tak for den store interesse, der har været om at læse min historie som lægesekretær. Lægesekretæren har igennem min tid ændret sig en del fra at gå med lægen på stuegang og stenografere til i dag at arbejde langt mere med digitale udfordringer.

Jeg har naturligvis også ændret og udviklet mig fagligt i løbet af 25 år. Rygsækken er fuld af erfaringer i forhold til at hjælpe patienten videst muligt gennem det forløb, man skal igennem, når sygdommen pludselig rammer.

Jeg vil gerne bruge alle mine erfaringer til hver dag at gøre noget godt for dig, som er blevet ramt af sygdom.

Der meget at tage fat på, men jeg vil gerne arbejde på en ’model’, som kan være med til at lette omvæltningen fra i det ene øjeblik at være rask til pludselig at blive patient. Når du bliver hjertesyg, er du kroniker, og det er utrolig vigtigt, at du lytter til din krop. Du kender den bedst, og skal være opmærksom på de signaler den giver, og husk: Gå hellere til lægen èn gang for meget, end én gang for lidt.

Informationer om sygdom er der så rigeligt af på internettet, men det kan være temmelig forvirrende at bevæge sig rundt i. Mange af informationerne er af ældre dato, og meget er skrevet i et sprog, som kun fagpersoner forstår.

I alle de år, jeg har været sygehusansat, har man haft et ønske om, at patienten havde én kontaktperson. Det har vist sig at være en større opgave end som så, og som patient møder man stadig mange forskellige personer og personalegrupper gennem sit forløb, hvilket kan være en forvirring i sig selv.

Sygehusvæsnet er stort. Hver dag reddes liv, alle gør deres ypperste, mange dygtige og engagerede ansatte gør hver dag deres til, at vi kan blive behandlet. Hospitalsvæsnet har mange ansatte, som udover at gå på arbejde hver dag også har fri, er sygemeldt, er på barsel, har været på vagt…… Alt sammen er med til, at det måske ikke er den samme person, du ser næste gang.

Lige netop derfor handler det om, at du er godt klædt på i din egen sygdom. Det er så vigtigt, at du selv tager ansvar, at du selv er helt klar over, hvad din behandling går ud på, at du selv kender til din medicin - doseringerne og præparaternes navne - og ikke blot overlader det til eksempelvis en pårørende.

Det er vigtigt, at du kender svarene på dine blodprøver. Hvad var værdien på blodprøverne sidst, og hvad skal den helst være? Hvad var mit blodtryk sidst, og hvad skal det helst være? Hvad kan jeg selv gøre for at få det bedre. Sørg for at skrive ned, både spørgsmål og værdier, skriv dem løbende, det kan være svært at huske til næste kontrol.

Hos hjerteinfo laver vi informationsmateriale til dig, som er hjertesyg. Videoer med aktuelle emner, artikler med seneste nye forskning, interviews fra kongresser, hvor læger mødes for at diskutere de nyeste emner indenfor deres speciale. Webinarer hvor aktuelle emner tages op. Kort sagt alt som kan lette adgangen til det seneste nye, og alt som kan give dig mere aktuel viden indenfor din sygdom. Alt som kan uddanne dig i en egen sygdom.

Jeg vil gerne være din lægesekretær. Jeg vil gerne hjælpe med at finde den røde tråd i det at være patient. Hvad skal du huske? Hvad skal du være opmærksom på? Hvad skal du være opmærksom på under din indlæggelse? Hvad er vigtigt efter indlæggelsen? Hvad kan du forvente at få hjælp til? Hvad skal du selv være opmærksom på, og hvor skal du søge din viden?

Mange sommerhilsner fra Eva, din lægesekretær