Tidlig opsporing af FH hjælper danske børn

Hvis en mor eller far har familiær hyperkolesterolæmi (FH), er der risiko for, at børnene arver den genetiske disposition. Dette kan man dog afhjælpe og opspore via en genetisk test allerede fra fødslen.

I forhold til behandling af FH er den lægefaglige anbefaling, at man kan påbegynde kolesterolsænkende behandling fra fem-årsalderen via kost og fra otte-årsalderen med medicin. Det fremgår af en artikel fra Rigshospitalet.dk.

Er kolesteroltallet særligt højt, og har barnet andre risikofaktorer, herunder en familiehistorie med tidlige dødsfald, kan man overveje at behandle med medicin endnu tidligere.

”Jeg synes, at vi skal gå rigtigt langt for at opspore familiær hyperkolesterolæmi, fordi vi kan hjælpe børnene ind i voksenalderen med en god prognose. Vi tilbyder familierne vejledning om omlægning af kosten og betydningen af en fysisk aktiv livsstil. Når de elementer er på plads, kan vi begynde at tale med familierne om, hvornår man eventuelt bør sætte yngre patienter i behandling med kolesterolsænkende midler, som generelt har meget få og begrænsede bivirkninger, siger Allan Lund, der er overlæge på Rigshospitalets BørneUngeAfdeling og Center for Medfødte Stofskiftesygdomme, i artiklen på Rigshospitalet.dk. 


Artiklen fra Rigshospitalet kan læses her