Kend dit kolesterol-tal
- og husk at tage din medicin

En af Danmarks mest erfarne hjertelæger forklarer til hjerteinfo, hvorfor det er så vigtigt at kende sit kolesterol-tal.

Man kan ikke mærke, om kolesterol-tallet er for højt. Derfor er det vigtigt, at man jævnligt får taget blodprøver, så kolesterol-tallet kan tjekkes. For højt kolesterol-tal, der ikke behandles, øger nemlig risikoen for, at man kan rammes af en blodprop.

”Derfor er det så vigtigt, at man jævnligt får målt sit kolestrol-tal. Og har man for højt kolesterol, er det vigtigt, at man tager sin hjertemedicin.” Det fortæller Mogens Lytken Larsen, der er professor emeritus ved Hjerteafdelingen på Aalborg Universitet. Han har i mange år fulgt og behandlet patienter, der har haft en blodprop i hjertet.

Hvis man ikke tager sin medicin som anbefalet af lægen – og selvom man ikke kan mærke det, så kan det medvirke til, at ens hjertesygdom begynder at udvikle sig igen. Men hvis man omvendt følger behandlingen, får taget de anbefalede blodprøver og kommer til de planlagte kontroller, så er der rigtig gode muligheder for at stoppe den videre udvikling af hjerte-kar-sygdommen.

Samtidig skal man være opmærksom på, at kolesterol-tallet kan ændre sig over tid. Det betyder igen, at ens medicin måske skal justeres. Og derfor er det vigtigt jævnligt at få taget blodprøver og komme til kontrol hos lægen.

”Hvis man har haft en blodprop i hjertet, er det vigtigt med stor opmærksomhed på, at man fortsat får den rigtige medicin og når de anbefalede kolesterol-mål. Derudover er det vigtigt, at man ikke ryger, at man får motion i det daglige og spiser en sund hjertevenlig kost,” siger Mogens Lytken Larsen til Hjerteinfo. 

Samlet er det altså vigtigt, at man har styr på sit kolesterol-tal og følger behandlingen som lægen anbefaler. For det kan have store konsekvenser, hvis man ikke er opmærksom på sit kolesterol-tal og ikke tager sin hjertemedicin som anbefalet af lægerne.